Украинский КВ портал
Новости Украинский УКВ портал
Четверг, 28.03.2024, 10:54


Попробуйте наш тулбар
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Модератор форума: uy5zz  
Форум » Основной раздел » Соревнования » Деякі методи та тактика роботи у контестах. (Пропоную ділитися досвідом,допомагати новачкам у цій темі.)
Деякі методи та тактика роботи у контестах.
UR5GAWДата: Четверг, 11.08.2016, 23:55 | Сообщение # 1
Любопытный
Группа: Проверенные
Сообщений: 59
Награды: 1
Репутация: 0
Статус: Отсутствует
Доброго всім часу доби!
Давно не мав честі бути на цім форумі,але зараз готуючися до WAE-DC вирішив переглянути більш детально,що нового.
В очі потрапила стаття Миколи Ятченко, UR8UZ ,що пропонується відвідувачам КХ порталу:

CQ WW CW 2015
http://hfdx.at.ua/publ/cq_ww_cw_2015/2-1-0-215

Взятися "за перо",чи точніше,розім"яти пальці надихнув ось цей момент у статті,цитую:

Ніхто з досвідчених контестменів не поділиться тонкощами цієї справи. Адже це особисте, індивідуальне, у кожного своє, секретне. І абсолютно правильне. Тільки воно, у поєднанні з відповідним сетапом, забезпечує досягнення найвищого результату.

Це не зовсім так,оскільки своїми тактиками чи то пак,секретами контестмени якраз радо діляться,шкода,що не на українському порталі,але.Жодних секретів бути не може,оскількі практично всі контестмени мають приблизно однаковий набір тактик та інструментів,а вже місця у таблиці розподіляє вміння ними скористатися.
Нижче пропоновані будуть мої "секрети" роботи у контестах,лише зауважу - все це стосується ЛИШЕ ГРУП QRP,Low POWER й обов"язково Unassisted(для великих потужностей тактики зовсім інакщі,а для групп Assisted взагалі все інакше й дуже велика залежність від каналу інтернету,та потужностей комп"ютера,наявностей свого власного скімера й т.д.)
Тому,як хто має чим поділитися у тих підкатегоріях - будем всі Вам дуже вдячні.
Отже далі,за розділами й певним планом(так мені легше викласти думки,та уникнути сумбурності).

1.СЕТАП.

Ще один ньюанс зі статті,на який би я звернув увагу,й можливо для когось саме це є психологічною перепоною до того,щоб брати участь у контестах.Отже:

Повернув антену на Південну Америку і провів з трудом пару QSO з японцями. Long Pass на QRP!
Уявіть собі, що в змаганнях формули 1 якийсь чудак кинув виклик досвідченим пілотам і на своєму боліді заднім ходом на швидкості 10км/год вирішив обставити їх і завоювати головний приз!

Справа у тім,що для КХ -контестингу НЕ ПРИТАМАННА важливість сетапу БІЛЬША,аніж операторська майстерність,як наприклад це характерне для УКХ(фактично для перемоги на УКХ вам не обов"язково бути ані великим тактиком,ані майстром - викладаєте грощі на сетап - й ви чемпіон,можливо саме цей ньюанс й губить УКХ,але облишим то).
Що ж,давайте проаналізуємо сетап автора у випадку QRP

-ТХ трансивер IC-7000
-тюнер MFJ-962B. Антени – RR-33 на ВЧ і вірьовки на НЧ. На 160 немає нічого.

Насправді,це не поганий сетап,й цілком дозволяє працювати,навіть узяти дещо й на 160 м.

Для порівняння мій сетап:

-ТХ саморобний,Потужність на різних діапазонах різна:
160 - близько 50Вт,80,40- 70 Вт,20 - 40 Вт,15 - 30 Вт,10 - 5 Вт.
-Антени. Діапазонні Дельти,розташовані веритикально для 40,20,15,10 м й диполь для 80м.
На 160м також нічого не маю,але якимось чином "їде" дирполь 80-ки.
Додам,що не маю такої речі як АРУ,фільтр СW не вмикаю(використання фільтрів тисне на мізки,нема "відчуття великого єфіру" - але це все мої примхи)

Грубо кажучи,ДЛЯ ВЕЛИКОГО КОНТЕСТИНГУ В МЕНЕ СЕТАП  - НЕПРИДАТНИЙ!
Не ображусь,якщо хтось взагалі скаже,що з таким сетапом не працюють.Десь воно не далеко від того.
Але,все це на перший погляд,я визнаю,що апаратно я програю всім,ще до початку тесту.
Але,що не працювати?ПРАЦЮВАТИ!
Потрібні знання діапазонів,проходу,й потрібні певні тактики та вимоги,для того,щоб не просто працювати у тесті "навмання,але витискати з сетапу усе,на що він здатен - саме це й є власне,контестинг й операторське вміння.

Тому,у пана Миколи для контестингу - чудовий сетап.
Не,знаю,чи потрібен автору мій відгук на його статтю,я більш скерованний на тих,хто вагається,та психологічно не готовий до контестингу,але не проти спробувати себе.
Тому,не варто занадто критично,оцінювати свого сетапу,а
ПОРАДА №1 - попрацюйте з Вашим сетапом QRP ,хоча б з місяць,бажанно на загальний виклик,й у різні часи доби.
Якщо,у вас легко йдуть зв"язки на відстанні 3500-5500 км(величина першого стрибка р/хвиль),й вам добре відповідають станції США,Австралії,Японії у їх часові проміжки максимуму проходження - отже у вас з антенами є відносний порядок,й працювати у тестах - МОЖНА й ТРЕБА на результат.(QRP - це не "знущання" над вухами кореспондентів,насправді за умови діапазонних антен з кутами випромінення нижчими від 25 градусів,Вертикальна Дельта - як приклад,це є цілком придатна антенна для контестингу й результат такого QRP не може бути набагато нижчий за те ж LP)
Чому так,й як то досягати - спробую викласти нижче.


Я маю рацiю,саме тому я завжди маю рацiю!!!
 
UR5GAWДата: Четверг, 11.08.2016, 23:59 | Сообщение # 2
Любопытный
Группа: Проверенные
Сообщений: 59
Награды: 1
Репутация: 0
Статус: Отсутствует
2.ПОСТАНОВКА ЗАДАЧІ.

У контестах,дуже не просто працювати "навмання",для кожної групи має бути поставленна якась мінімальна задача,яка б у будь-якому разі має бути виколнана.
Самою головною задачею - є кількість проведенних зв"язків.
Я для себе маю,таку собі візуалізуючу діаграмку(дивіться владеного малюнку)

Я собі роблю таку щотесту,й чемно її заповнюю,вона проста як двері,й на перший погляд не портібна,але насправді - це є суто психологічний мотиватор,така собі "підганялка",й вона спонукає як би "допрацювати до чергового бар"єру",тобто - це стимулятор.
Але,для того,щоб від нього був зиск,він,не дивлячись на простоту,має бути вірно складеним.

Отже,різними кольорами показані різні зони виконання за кількістю QSO,як ви бачите вони всі різного кольору.

Розшифрування:
"Сіра зона" - це є власне мінімально поставленна задача за кількістю зв"язків,з врахуванням часу роботи,та вашого планованого мінімального темпу.
Під час розрахунку сірої зони,в жодному разі не варто сподіватися на чудове проходження - вкладіть у її зміст - "магнітну бурю",тобто для досягнення результату у "сірій зоні" мають бути всі 100% чинники та сподівання.Пам"ятайте - це об"єктивний мінімум(як правило він збігається з 75% результату 5-го або 10-го місця попереднього року для данної підгрупи).
ГАРНЕ ПРОХОДЖЕННЯ ТА ПОЯВА ДХ -це бонус!!!Сподіватися на нього не слід,але кожен з них покращить ваш підскумковий результат.

"зелена миля" - досягнення 100% результату мінімальної задачі,зовсім не гарантує 100%кового підтвердження цих зв"язків.У середньому в мене "вилітає" до 7 % зв"язків,хоча я завжди намагаюся мінімізувати цей відсоток- це на відміну від категоріїї НР дуже важливо.
Тобто,фізичний зміст "зеленої милі" - компенсація ймовірних втрат за підсумками суддівства.

"Жовта зона" - це є початок власне,контестингу.Це є початок РОБОТИ НА РЕЗУЛЬТАТ,й фізичний зміст всіх решти зон - ЙМОВІРНІСТЬ потрапляння у лідерський локомотив,ТОР-10,чи взагалі претензія на найвищі нагороди.Жовта,помаранчова,червона зони - вони досить умовні,але вони реально "психологічно підганяють" й дають стусана на досягнення результату.За бажання,це все легко можна прорахувати - але в контестингу математика не головна - головне ПСИХОЛОГІЯ,налаштування,витримка й ритмика.

Візуалізація "на паперах" не є кроком назад,навіть у найбільшому аеропорту світу диспечери маючи найсучасніших комп"ютерів,все одно мають поруч дошки з жетонами-моделями літаків й в ручну їх зобов"язані совати цими дошками.Хоча в них перед носом компьютер(про особливості використання компьютера нижче).

Паралельно з головною мінімальною задачею,є ще підзадача мінімальних множників за діапазонами.Мінімальне - вважати обов"язковим,за умови обов"язкової кількості зв"язків нав діапазоні.Тут логічно,якщо ви на данний діапазон виділяєте,скажімо 100 зв"язків й вони у вас усі з якоюсь однією зоною чи країною,то логічно,щоо результат цього діапазону вам користі не дасть - лише зашкодить.
Що робити,якщо діапазон не основний(не має антени,малий вихід й т.д.)? Не варто нехтувати цим діапазоном,оскільки навіть декілька зв"язків з,на перший погляд,не цікавими кореспондентами(ближніми,малоочковими тощо)принесуть вам незначної прибавки у результаті,але все це Вам дасть множники,які у КІНЦІ тесту значно дадуть прирість у кінцевому заліку.
В мене майже нема 160м,геть слабе 10м.Погані показники на двох діапазонах - це прикро,й через це я поки,що програю апаратно.Але достатньо приділити цим діапазонам небагато часу й акцентовано "добивати" корреспондентів-мультів,й відповідно це хоч й "лоскоче нерви",але того варте.Просто за постановки мінімальної задачі "забивайте" компенсацію втрат на цих діапазонах,й працюте на тих де антенни кращі,чи апаратура більш наполегливо.
Головне-усвідомлювати практично,кожен свій крок,й ВІДКИНУТИ ПЕРЕЖИВАННЯ,як вас у цей час на 160 чи на 10м обходять конкуренти.Звісно,що обходять,але чи набагато їм це вдасться:КХ не УКХ,-ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ЛИШЕ ВІД ВАС!

ПОРАДА №2. Для правильної постановки мінімальної задачі,користуйтеся правилом:
мінімальне=обов"язкове=регулярні зв"язки навіть за умови магнітних збуреннь.

Добавлено (11.08.2016, 23:58)
---------------------------------------------
3.ВИБІР КАТЕГОРІЇ ДЛЯ УЧАСТІ.

У сучасних контестах,особливо у великих,є на сьогодення доста широкий спектр у виборі:
за потужностями,за видами модуляції,за діапазонами.Особливо цікавими в останній час є підкатергорії TRIBAND та 12 HRs.
Вибір робочої категорії починається з питання "А ЩО Я ХОЧУ ВІД КОНТЕСТУ?"Якщо спрацювати,якомога більше ДХ,та перевірити апаратуру,"доторкнутися" до події - то власне,
тоді є сенс одразу себе не обмежувати,обирати максимальну групу за потужністю та всі моди й діапазони.При цьому,насправді,результат ухродить на другий план,оскільки для роботи НА РЕЗУЛЬТАТ - всі діапазони та всі моди,це не легка задача.Краще,за то братися,коли вже є досвід.
Для новачків,як правило ідеальним варіантом є телеграфний - багатодіапазонний залік з низькою(до 100 Вт) потужністю.Щоправда,ця група,як правило,найчисленніша,й тут завжди є "хіміки" в яких "мала потужність" ассоціюється з "допівкіловатт".Серед закордонних аматорів це явище поширене не дуже,але ми маємо що маємо.Не знаю,як воно спроиймається психологічно самим таким учасникам,але особисто я вважаю таких слабаками - чесно вони показати результат НЕ МОЖУТЬ.Тому не варто на них особливо рівнятися,Чудес не існує,проходження в усіх однакове,й єдиним фактором,що може зіграти роль - Є АНТЕНА.
Певна,річ,хто має кращі,направленні - того чують краще,але знову ж таки....ці антени,ще треба крутити,тому й тут не все так просто.
Але,для кожного є "ніші",де можна показати пристойних результатів,не важливо яким сетиапом ви володієте.
Чому я виділив вище категорії TRIBAND та 12 HRs?
Справа у тім,що не всі можуть витримати всю довгу дистанцію контесту,або не у всіх працюють добре всі діапазони(а от якихось три найкращих - завжди знайдуться!)
Що,стосується обмеженної у часі категорії 12 годин ,то тут ще додається важливий фактор timing,тобто розподіл у яку годину на якому діапазоні ви маєте з"явитися.
Наприклад,яким би не було суперпроходження на 20 м,але якщо ви у вечірній час не "наловите" японців на 40м у ту одну годинку,коли вони чують наших "елпістів" та "кьюерпістів" й при цьому ще не чують європейців,лише окремих бігганів,то - ви втратите важливих мультів на 40м й хороші за очковою вагою зв"язки.При чому,приблизно у цей же час на 40м з"являються деякі біггани з Нової Зеландії та Австралії - от вам ще у "подарунок" круті мульти!А як би ви "набирали" європейцями та поодинокими американцями та японцями(хоча вони вже там не мають такої ваги,бо давно не мульти)то ви тактично програєте у результаті.Саме на таких "дрібницях" й побудований контестинг для підгруп "елпі" та "кьерпі",для підгруппи з великою потужністю все зовсім інакше,хоча б тому,,що самі проміжки ймовірної роботи значно триваліші.
Порад тут ніяких не буде,обрання групи - це є особистий вибір.
Єдине,що."Кьюерпі" - це не просто,це нерви,це "стояння в чергах",це "щастя" й часто усвідомленна відмова від найсмачніших ДХ.Але в той же час й ВЕЛИЧЕЗНА РАДІСТЬ від таких зв"язків,але ЦЕ НЕ ДЛЯ ПОЧАТКІВЦІВ!Пам"ятайте цього ньюанса.

Добавлено (11.08.2016, 23:59)
---------------------------------------------
4.ВИКОРИСТАННЯ КОМПЬЮТЕРА ДЛЯ "АННАСІЗТЕД"(unnassisted)

Знову цитую автора статті(сподіваюся,автор не заперечуватиме - я жодним чином не критикую,більш того мені Ваша стаття сподобалася,й будь-які посилання я використовую як матеріал для пояснення.Шкода,що таких статей,чи тем у форумі як Ваша дуже мало на КХ порталі).

Знову переходжу на 40 м. Але тут майже всі знайомі обличчя. Радіус, обмежений вірьовкою, чітко вказує щасливому власнику на його місце. За кілька годин набирається всього якась сотня QSO. Після закінчення любимого серіалу, на 80 м така ж картина. Майже всі позивні, які забиваєш у Log, червоні.

Ну,взагалі,для того контесту,картина не зовсім звичайна,якраз у тому тесті працювати з ким є,все питання у розподілі часу.Можливо,Ви не вірно обрали годину.(Не завжди наявність "купи станцій" - є доцільною умовою для роботи на данному діапазоні! )
Я тут звернув увагу на зовсім іншу річ,яку вже ДАВНО ВІДКИНУЛИ У СМІТТЯ ВСІ СЕР"ЙОЗНІ контестмени: перебір на комп"ютері викличних на наявність повторів.
У групі Ассист - з тим все добре,там вся інфа йде на band-map з інтернету,по суті сиди собі та тисни мишкою на тих кого не спрацював,й хто дасть більше.
У "наших" підгрупах,де будь-які засоби інтернет допомоги ЗАБОРОНЕНІ,пасує ще "дідівський" метод з ПАПЕРОВИМИ ЛИСТКАМИ ПОВТОРІВ.
Саме так,я не жартую.Справа у тім,що людський мозок,словами Шерлока Холмса,не чердак,й зберігати там непотрібну інформацію не варто.Друге,якщо ви перебираєте-перевіряєте викличні на предмет "повторних" зв"язків,то по суті ви після 50 зв"язків,а то й раніш починаєте виконуватии "вальси Шопена для клавіатури з монітором".Очі втомлюються,мізки киплять,з"являється загальна нервовість й логічно,що втома.Я вище згадував Гонкогський аеропорт з дошками з жетончиками(щось схоже на шашки) у диспечерів.Так от,людський мозок дуже швидко сприймає слухову й візуальну інформацію,за умови,якщо він не робить фізичних дій.Тобто,налаштувавшись на станцію,та лиш скоситвши погляд на ваш лист повторів,ви МИТТЄВО матимете відповідь й крутите ручку налаштування далі.Фактично,це значно швидше за багатьма параметрами:на одну й ту ж станцію ви гаєте час лише один раз,коли вносите її до листа повторів.Окрім того спрацьовує візуальна пам"ять(оновлюється) з кожним переглядом у сам лист.Ще додаткова користь від цього листка - зайва візуалізація спрацьованих мультів й т.д.Й все це - автоматично ,на інстинктах.
Тут можна заперечити,але ж того листка варто заповнювати!А скільки часу витратиься?Щойно проведенні зв"язки у вас й так на екрані монітора й у "оперативній" пам"яті,а якщо ви через 30-40 зв"язків зробите паузу для внесення у лист данних,то ви витратите усього....2-3 хвилини максимум!А тепер порахуйте,скільки хвилин ви втрачаєте на "відпочинкові" перекури,філіжаночки кави,просто пройтися-розім"ятися???Набагато більше часу.Ну от,вносите дані в лист повторів - покуріть цигарку,випийте каву - паузи у будь якому разі ПОТРІБНІ.
А от "виконання вальсів Шопена" - це не правильно,й НІКОЛИ НЕ ДАСТЬ НОРМАЛЬНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ.Нема інтернету - не гребуйте паперами.

Власне,в мене все.Може,щось упустив,власне я намагався триматися статті автора,хоча моя писанина,більше поради для всіх.Хтось може має щось краще,хтось можливо дасть кращу пораду.Від мене,ж розумію,чекають відповіді:"Ну й що ти там досяг зі своєю системою?"
Все не перераховую,тести були різні,були й помилки,були й згорівші трансформатори,які я мусив перемотати включно з мережевою обмоткою прямо зі старту тесту,коли всі люди змагалися а я мотав...мотав...мотав(WPX-CW -2016 )-то все форс мажори,вони бувають.
Реально ж за цією системою я працював лише у тестах 2015 - 2016 років,результати деяких:
ARRL-DX-CONTEST 2015    SOAB-LP 12 among UR(виступав уперше,й вперше тестував свою систему)
UBA-CW-CONTEST 2015   SOAB-LP  3 among UR
SP-DX-CONTEST    2015   SOTB-LP 1st among UR
ARI-DX-CONTEST 2015 SOAB-CW-LP 6 among UR

CQ-WPX-CW-TEST 2015 SSOAB-LP  11 among UR
(хоча,щодо цього тесту.ЧИТАЙТЕ УМОВИ!!!
Знову цитата:

Дві доби, що таке дві доби? Але ж на всякий випадок консультуємося зі знайомими лікарями, і з радістю взнаємо, що в їхній практиці не було летальних випадків від голодування протягом двох діб.
Але потім трохи заспокоївся, адже до кінця тесту було ще більше як сорок дві години.
-ДЛЯ ПООДИНОКИХ ОПЕРАТОРІВ У 48годинних тестах час ОБМЕЖЕННИЙ лише 36ма!
Моя помилка у WPX також грунтувалася на нечитанні умов - я "збирав" мульти на кожному з діапазонів,а вони насправді є мультами в тому тесті лише раз.Саме тому й результат слабкий,бо була неправильно обрана тактика.Тому WPX я згадав саме задля загострення на цьому ньюансі.
ЗАВЖДИ УВАЖНО ЧИТАЙТЕ УМОВИ ТЕСТІВ!!!

RSGB-IOTA-CONTEST 2015 SOAB-MIX LP  7 world ,1st among UR
WAE-DC-CONTEST 2015-CW SOAB-LP 6 among UR
WAE-DC-CONTEST 2015-SSB SOAB-LP 4 among UR
CQ-WW-DX-CW 2015 SOAB-QRP 20 world 8 Eur 1st among UR.

В принципі,для МОГО сетапа результати цілком прийнятні,хоча апаратно я в програші ще до тесту.
Думаю,в тих,хто мене прочитав з сетапом все краще,хочаб є 100 Вт на всіх діапазонах,та маєте на кожен діапазон свою "вірьовку" - Щиро бажаю Вам успіху у контестингу!

А якщо,хтось прочитав мою писанину,й поставив для себе мету спробувати свої сили у контестингу - Я БУДУ НА СЬОМОМУ НЕБІ ВІД ЩАСТЯ! :)

Хай Вам щастить!
73!

Прикрепления: 7496238.jpg (12.9 Kb)


Я маю рацiю,саме тому я завжди маю рацiю!!!
 
Форум » Основной раздел » Соревнования » Деякі методи та тактика роботи у контестах. (Пропоную ділитися досвідом,допомагати новачкам у цій темі.)
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:

При копировании материалов с этого сайта, обязательна АКТИВНАЯ ссылка на сайт HFDX.AT.UA и на первоисточник!
Copyright HFDX.AT.UA © 2024
Хостинг от uCoz