Украинский КВ портал
Новости Украинский УКВ портал
Пятница, 19.04.2024, 09:11


Попробуйте наш тулбар
Меню сайта

Разделы новостей
Соревнования [1478]
Конференции [263]
Экспедиции [962]
Хит сезона [107]
IOTA [348]
QSL [159]
Бюллетени [762]
Дни активности [283]
Дипломы [422]
Техника [168]
Обновления ПО и аппаратуры [174]
WFF [512]
UFF [295]
Прогнозы [175]
Солнечная активность, прохождение на КВ
Новости сайта [322]
Другие новости [798]
URFF [60]

рассылка по почте

Главная » 2010 » Июнь » 15 » СМИ о радиолюбителях Ивано-Франковска
СМИ о радиолюбителях Ивано-Франковска
11:34
В епоху нестримного розвитку техніки усім відомі такі досягнення сучасних технологій як Інтернет, цифровий мобільний зв’язок, супутникове телебачення... За всім навіть не встигаєш простежити. Та поряд із цими масовими комерційними засобами комунікації динамічно розвивається аматорський радіозв’язок, причому на нинішній день він є одним із найбільш гнучких, дешевих та цікавих видів зв’язку. Водночас він є найстаршим, адже зародився на самому початку практичного застосування радіохвиль. Він дозволяє працювати практично усіма видами модуляції — починаючи морзянкою і закінчуючи передачею зображень та відео, роботою через супутники та місяць.

Вже віддавна аматорський радіозв’язок розвинувся із захоплення окремих ентузіастів у структуру міжнародного значення зі своїми законами та традиціями, перетворився на окремий вид спорту — радіоспорт. Йому присвячено багато друкованих та електронних видань, ним професійно займаються тисячі людей по цілому світі.

Налагодити радіозв’язок зі світом (без перебільшень) — невелика проблема. За допомогою саморобного або промислового трансивера (англ. tranceiver, від transmitter + receiver — буквально «прийомопередавач») можна зв’язуватись із колегами з усього світу, брати участь у змаганнях, заробляючи спортивні розряди. Ще одна перевага — це стимул до вивчення радіотехніки та іноземної мови. Це, по суті, безкоштовно, хіба що за винятком витрат на апаратуру, але навіть це не обов’язково — все можна зробити самому або придбати з рук за невелику ціну. Також не проблема отримати ліцензію на експлуатацію обладнання — набравшись трошки елементарних знань з електроніки, у ДТСОУ* можна розжитись заповітним папірцем та отримати власний позивний.

Особливої уваги заслуговує унікальний дух, що панує в аматорському радіоспорті. Англійською він називається ham-spirit, а ham позначає, власне, радіоаматора; ця назва поширилась по всій планеті. Ham-spirit — це особливі дружні стосунки між радіоаматорами. У світі є багато знаменитостей із позивними, серед них трапляються навіть глави держав та відомі виконавці (для прикладу, королі Йорданії, Іспанії, лідер групи «Eagles» тощо). Та в радіоефірі стираються посади, привілеї, імена — тут усі рівні. Крім того, це неначе одна велика сім’я. Потрапивши в складну ситуацію невідомо де, радіоаматор може розраховувати на допомогу свого колеги, якого ніколи не бачив в вічі, і навіть не зустрічав в ефірі... Отака вона, світова спільнота радіоаматорів.

Відтепер ознайомитись із суттю любительського радіоспорту іванофранківці можуть ще простіше та без жодних вагань, адже нещодавно на кафедрі радіофізики та електроніки Прикарпатського національного університету була створена радіостанція з позивним UR4SWC та ліцензією найвищої категорії. Завдяки сприянню адміністрації університету, Інституту природничих наук та кафедри станція отримала приміщення, було проведено ремонт, придбано апаратуру та комп’ютер. До речі, на цей час це єдина колективна станція у вищих навчальних закладах області. Наразі під позивним станції в ефірі працюють 14 операторів, апаратний журнал містить понад 5000 зв’язків з багатьма країнами Європи, Азії, Африки, Північної Америки... Крім того, станція має антену, якої немає більше ні в кого в області — так званий триелементний трайбендер, типу uda-yagi**.

Неодноразово студенти та учні виступали в міжнародних та всеукраїнських змаганнях, беруть участь у «круглому столі» регіонального радіоклубу, вже відправили кореспондентам першу партію QSL-карток*** про підтвердження зв’язків із ними. Звичайно, цього всього могло б і не бути, якби не титанічна робота, проведена начальником нашої станції Присяжнюком В. В. (UT5ZZ), який вже багато років відомий серед короткохвильовиків світу і області зокрема. Також його заслуга — діюча радіостанція UR4SWF Української Гімназії №1.

Радіостанція Прикарпатського Університету розташована на 7 поверсі приміщення Інституту природничих наук, що по вул. Галицькій 201 (радіозавод). Якщо ми зуміли Вас зацікавити — ласкаво просимо в гості, будемо раді візиту.

Источник: Статья "У радіоефірі всі рівні " в на сайте "Наше мiсто - Iвано-франкiвськ"
Share/Bookmark
Категория: Другие новости | Просмотров: 1022 | Добавил: UY0LL | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 1
1 UT5UT  
Щиро бажаю Василю Васильовичу Присяжнюку, UT5ZZ, відомому в минулому як призер чемпіонатів світу та Европи по ARDF, МСМК СРСР, нині мудрому наставнику молоді в Українській Гімназії №1 міцного здоров'я, творчої наснаги в його благородній справі по підготовці юних короткохвильовиків на клубній станції UR4SWF.
Приємно відчувати свою допомогу в обладнанні клубної станції сучасним трансівером та антеною.
Честь та хвала Вам, Василь Васильович та довгих років життя!

Микола Гострий, UT5UT


Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]
Вход на сайт
Логин:
Пароль:

Поиск по сайту
Добавить поисковый плагин в Firefox

Статистика
Украинский КВ портал
Онлайн всего: 6
Гостей: 6
Пользователей: 0
Посетители сегодня:
UR7UD



При копировании материалов с этого сайта, обязательна АКТИВНАЯ ссылка на сайт HFDX.AT.UA и на первоисточник!
Copyright HFDX.AT.UA © 2024
Хостинг от uCoz